Máte obavy? Bojíte se něčeho?

24. 02. 08:09

Každý z nás by mohl vyjmenovat spoustu věcí, které se nám honí hlavou, kterých se obáváme a máme z nich strach. Ať už v práci, v rodině nebo ve volném čase – všichni se musíme každý den vyrovnávat s množstvím úkolů a očekávání. 

Shutterstock 674669047

Rychle se mohou dostavit fyzické i psychické potíže, jako je vnitřní neklid, kroužení myšlenek nebo dokonce pocity úzkosti. Co ale strach spouští a co se přesně děje v našem těle? 

Pocit strachu – přirozená sebeobrana 

Strach je v podstatě přirozený jev, je to biologická reakce těla a je součástí naší základní genetické výbavy. Strach nám pomáhá aktivně se chránit před vážnou nebo možná i rizikovou situací. Naši dávní předkové se například raději stáhli, když narazili na nebezpečná zvířata. Bez strachu by lidstvo dávno vymřelo. Dnes logicky čelíme velmi odlišným výzvám – ale podstata je stejná. Vždy, když něco vnímáme jako ohrožující, náš organismus je uveden do pohotovosti a pomáhá nám situaci lépe zvládnout. 

Co se děje v našem těle? 

Tváří v tvář tlaku, stresu nebo momentu, který vnímáme jako znepokojující, naše tělo uvolňuje více hormonů, jako je adrenalin a kortizol. Zrychlí se dech a srdeční tep, zvýší se krevní tlak a vlastně se zrychlí celý náš metabolismus. Všichni to známe: zadýcháte se a srdce vám bije doslova až v krku. Někdy také cítíme charakteristický knedlík v krku. Mohou se ale vyskytnout i příznaky spojené s naším zažíváním – stažený žaludek nebo také průjem. Ale jsou to právě tyto znaky, které nám pomáhají lépe vyhodnotit situaci a v nouzi se správně rozhodnout. Strach je tedy stejně důležitým varovným signálem našeho organismu jako bolest, protože nás varuje, abychom byli opatrní.  

Upřímnost se počítá! 

Často máme tendenci svou úzkost a strachy potlačovat. Nevědomě se u nás může vyvinout určitý druh vyhýbavého chování. Nechceme si připouštět žádné slabosti a raději den co den fungujeme perfektně – vůči sobě i vůči svému lidskému okolí.  

Naše společnost je prakticky naprogramována na výkon. Úzkostné poruchy a deprese jsou proto stále často tabuizovaná témata. Duševní nemoci jsou dnes dobře známé a trpí jimi tisíce lidí. Přesto se o nich většinou mlčí, protože jsou spojeny s určitým nedostatkem. A kdo by si to chtěl přiznat? 

Nestyďte se otevřeně formulovat pocity úzkosti, strachu a psychické problémy. Čím dříve si je přiznáte, tím dříve s nimi budete moci začít pracovat. Zároveň můžete zabránit tomu, aby se příznaky staly chronickými, a nakonec vedly k vážnému duševnímu nebo fyzickému onemocnění. 

Nejdůležitější rada: Buďte k sobě upřímní. Pokuste se vědomě snižovat stres a tlak ve svém každodenním životě krok za krokem.  

Pomoci vám může Lavekan®

Levandulová silice obsažená v léku Lavekan® působí na nervový systém, kde napomáhá k navození vnitřního klidu, a tím i lepšímu spánku.

Neustálé obavy vysilují tělo i mysl. Relaxace je tedy velice důležitá. I chvilka oddechu může pomoci nastolit vnitřní rovnováhu a dobít baterky.

Provedené klinické studie navíc ukazují, že Lavekan®

  • není návykový
  • nezpůsobuje únavu a ospalost
  • nemá interakce s jinými léky
  • je obvykle dobře snášen
tips

Stačí 1 kapsle denně.

Tip pro užívání: Někteří pacienti si po užití přípravku Lavekan® všimnou vůně levandule. V tomto případě se doporučuje užívat Lavekan® se sklenicí neperlivé vody, během jídla nebo před spaním.

Kde koupit Lavekan®?

Žádejte ve své lékárně nebo kupte online

Koupit online již od 223 Kč na měsíc!
Balení Lavekan®



Vyrobil: GravaStar s.r.o.