Těžko se vám vstává? Jste unavení?

01. 03. 11:59

Všichni občas špatně spíme. Pro mnohé jsou však problémy s usínáním a udržením spánku součástí každodenního života, a jsou tedy vážným problémem. Poruchy spánku jsou v naší společnosti rozšířeným jevem. Zhruba 80 % lidí ve věku 35 až 65 let má neklidný spánek.

Shutterstock 1166348053

 Ale co přesně způsobuje poruchu spánku? A co s tím můžete dělat? Teprve když pochopíme důvod a příčinu špatného spánku, může být léčba a terapie cílená a úspěšná.

Proč je dobrý spánek tak důležitý?

Klidný spánek je pro naše zdraví zásadní. Umožňuje nám zpracovat naše denní aktivity jak fyzicky, tak psychicky. Regenerační procesy probíhají na fyzické úrovni: metabolismus a imunitní systém jsou aktivní a buňky se obnovují. Na neuronální úrovni mozek organizuje to, co prožil, ukládá dojmy a třídí to, co je nadbytečné. Po klidném nočním spánku se druhý den ráno cítíme opět silní a odpočatí – máme sílu řešit věci a jsme koncentrovanější.

Co jsou poruchy spánku?

Je naprosto normální neusnout hned po ulehnutí: může trvat až 20 minut, než usneme. Pokud je ale tato doba zřetelně překročena, mluvíme o potížích s usínáním. Nekonečné převalování se v posteli doprovázené kolotočem myšlenek. Často si starosti dne bereme s sebou do postele, a ne a ne usnout. Někteří lidé se také probouzejí v časných ranních hodinách a nemohou znovu usnout. Ve všech případech je spánek natolik narušen, že již není klidný. Nedostatek spánku může vést především ke zhoršení kvality života a zdraví. Místo abychom v noci načerpali sílu do nového dne, tak se budíme vyčerpaní, bez nálady a ve stresu, že se bude situace večer znovu opakovat.

Jaké jsou příčiny poruch spánku?

Příčiny jsou různé. Někdy lze poruchy spánku vysledovat až k nepříznivým spánkovým a životním návykům, které mají negativní vliv na známou spánkovou hygienu. Na spánek mohou mít vliv i fyzické nemoci a psychické problémy. Pokud to jde ruku v ruce s užíváním léků, může to mít vliv i na spánek (např. v případě antihypertenziv, hormonálních přípravků a psychofarmak). Navíc je známo, že látky jako alkohol a kofein mnoha lidem narušují spánek. 

 

Co tedy může klidný spánek narušovat?

Nemoc a akutní infekce/ léky

I běžné nachlazení nebo infekce trávicího traktu nám mohou způsobit problémy se spánkem. Bolesti hlavy a těla, obtížné dýchání a kašel nebo nevolnost a horečka nám ztěžují odpočinek. Ale i chronická onemocnění, jako jsou kardiovaskulární problémy nebo onemocnění štítné žlázy mohou také podporovat nespavost. I některé léky, které užíváme mohou mít nepříznivý vliv na spánek – například léky na tlak, na Parkinsonovu chorobu nebo hormonální přípravky a některá psychofarmaka.

Hormonální výkyvy

Zejména ženy trpící hormonálními problémy mohou mít potíže s usínáním a spánkem a v důsledku toho zažívají neklidné noci. Těhotenství nebo menopauza mají znatelný vliv na hormonální rovnováhu a naše „vnitřní hodiny“. V ženském těle probíhají obrovské změny, které ve svém důsledku mohou změnit i cyklus spánek-bdění. 

Rušivý úplněk

Všeobecně se má za to, že úplňkové noci mají negativní vliv na náš spánek. Zatím to však nebylo v žádné klinické studii prokázáno. Jen jedna věc je jistá: světlo a tma mají vliv na náš spánek. Zatímco hormon spánku melatonin se aktivuje ve tmě, hormon bdění serotonin získává převahu ve světle. Není tedy divu, že se nám za úplňku špatně spí – zvláště když nám osvětlený Měsíc svítí oken ložnice a osvětluje místnost. 

Stres

Tlak na výkon v práci, ve škole nebo starosti o zdraví a rodinu – výzvy každodenního života si vybírají svou daň. Až příliš často se zatěžujeme snahou mít vše pod kontrolou a nepřipouštět si žádné slabosti.

Životospráva a spací návyky

Buďte upřímní: kdy chodíte spát? Jaká je vaše ložnice? Obvykle si člověk vědomě nevšímá takových domnělých maličkostí. Jedno je ale jisté, příčiny poruch spánku často spočívají v našich velmi osobních zvycích. Vhodné prostředí pro spánek a dodržování určitých rituálů může mít na náš spánek nesmírně pozitivní vliv. Lékaři v této souvislosti hovoří o spánkové hygieně. Pomocí několika jednoduchých tipů to můžete pozitivně ovlivnit a vytvořit si tak ty nejlepší možné podmínky pro klidný spánek.

Duševní nemoc

Pokud trpíte depresí nebo syndromem vyhoření, má to často negativní dopad na náš cyklus spánek-bdění a může vyústit ve výraznou poruchu spánku. Úzkostné poruchy mohou vést i k poruchám spánku. V takových případech se prosím poraďte se svým lékařem. Ten vám poskytne cílené rady a léčbu.

Spánková apnoe a syndrom neklidných nohou

Mnoho lidí trpí tím, co je známé jako spánková apnoe. To se týká nepravidelného dýchání během spánku. Za určitých okolností se tu a tam dýchání na pár sekund úplně zastaví, což může vést k masivním poruchám spánku. Často si toho lidé ani nevšimnou. Ráno se probudíte a cítíte se slabí a vyčerpaní, ale nedokážete vysvětlit proč. Možná vás na to upozorní váš partner, který si v noci všímá velkého chrápání, které může být příznakem spánkové apnoe.

Pomoci vám může Lavekan®

Levandulová silice obsažená v léku Lavekan® působí na nervový systém, kde napomáhá k navození vnitřního klidu, a tím i lepšímu spánku.

Neustálé obavy vysilují tělo i mysl. Relaxace je tedy velice důležitá. I chvilka oddechu může pomoci nastolit vnitřní rovnováhu a dobít baterky.

Provedené klinické studie navíc ukazují, že Lavekan®

  • není návykový
  • nezpůsobuje únavu a ospalost
  • nemá interakce s jinými léky
  • je obvykle dobře snášen
tips

Stačí 1 kapsle denně.

Tip pro užívání: Někteří pacienti si po užití přípravku Lavekan® všimnou vůně levandule. V tomto případě se doporučuje užívat Lavekan® se sklenicí neperlivé vody, během jídla nebo před spaním.

Kde koupit Lavekan®?

Žádejte ve své lékárně nebo kupte online

Koupit online již od 223 Kč na měsíc!
Balení Lavekan®



Vyrobil: GravaStar s.r.o.